Czy powiedzenie ‘jesteśmy tym, co jemy’ jest słuszne

aminoLudzki organizm składa się w około 50% z białek, które z kolei składają się z różnych sekwencji aminokwasów, najmniejszych cząsteczek. Każda komórka w ludzkim ciele powstaje z aminokwasów, których część wytwarza sam organizm, czyli endogennych, a część, tzw. aminokwasy egzogenne musimy dostarczyć do organizmu w odpowiednich składnikach pokarmowych. Każda komórka zawiera też dwadzieścia podstawowych aminokwasów, z których jest stworzona. W zależności od funkcji komórki, zmienia się ilość dodatkowych aminokwasów.Wegetarianie uważają, że odrzucenie pokarmów mięsnych absolutnie nie wpływa na ich zdrowie, ale trzeba pamiętać, że aby organizm dobrze funkcjonował musi otrzymać zarówno aminokwasy pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Niewiele jest takich roślin, które posiadają aminokwasy obu grup. W większości, komórki roślinne nie zawierają aminokwasów zwierzęcych.

Aminokwasy endogenne wytwarzane są w organizmie na bazie metabolizmu węglowodanów, są nimi alanina, prolina, glicyna, arginina, kwas glutaminowy, asparginowy, histydyna. Aminokwasy, które musimy dostarczyć poprzez odpowiednią dietę, to m.inn. tryptofan, treonina, fenyloalanina, leucyna, lizyna, izoleucyna, metionina. Jeżeli mamy długo i zdrowo żyć, powinniśmy dbać o to, aby w naszym organizmie powstały tylko pełnowartościowe białka zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne i w odpowiednich do życia ilościach. A te znajdziemy w takich produktach jak mięso, ryby, mleko, nabiał. Bardzo bogatym źródłem tych aminokwasów są jaja kurze. Analizując skład warzyw, nasion, ziaren, orzechów zobaczymy, że są one zbudowane z białek nie do końca wartościowych, ponieważ nie zawierają wszystkich koniecznych aminokwasów egzogennych. Wniosek jest prosty, choć wiele produktów roślinnych zapewnia nam odpowiednią ilość białka, niestety, nie dostarczy nam właśnie tego pełnowartościowego białka, bez którego nie możemy dobrze funkcjonować. Najprawdopodobniej wiele chorób ma swoje podłoże w niewłaściwej proporcji i jakości aminokwasów, potem białek tworzonych w naszych organizmach.

Leave a comment